keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Joet tulvivat


 
Joki
Neljä päivää ja neljä yötä on satanut, sataa nytkin. Joet ja purot tulvivat, sadevesi syöksyy koskena alas vuoren rinteitä. Monet tiet tulva on katkaissut. Lehden mukaan kaksi ihmistä on viime yönä hukkunut. Tien yli syöksynyt tulvavesi vei heidät autoineen mukanaan. Jokien alajuoksuilla lähellä merta ja muilla alavilla mailla oleviin taloihin on noussut vettä, viinitarhat muuttunut järviksi. Noin 300 ihmistä on evakuoitu kodeistaan. Osa kouluista on kiinni, kyliä saarroksissa. Alueella on oranssi, eli korkein tulvahälytys. Kylämme läpi virtaavaa jokea näytettiin eilen ja tänäänkin Ranskan television uutislähetyksissä tulvareportaasien yhteydessä. Ainakin toistaiseksi joki on pysynyt suunnilleen uomassaan savivellinä pyörteissä kuohuen. Päivällä saapastelin alas kylälle tilannetta tarkastamaan. Aika monen talon kellarista palokunta pumppasi vettä. Joen varren talojen asukkaat näkyivät vetelevän vettä ulos ovista lastoilla ja lapioilla. Samaa työtä jouduimme mekin alakerran pyykkituvassamme tekemään. Onneksi vesi oli puhdasta sadevettä, eikä joessa kuohuvaa savivelliä. Luultavasti huomenna, ehkä ylihuomennakin lastalle riittää töitä. Jossakin sähköt ovat kuulemma poikki. Täälläkin oli lyhyt sähkökatkos. Varmuuden vuoksi kynttilät ja taskulamput on laitettu käden ulottuville. Puhdasta vettä on varattu astioihin, koska vesijohtovesi saattaa muuttua saviseksi.
Viime talvena näihin aikoihin olimme lumen saartamina, nyt on veden vuoro. Kylän asukkaat tuntuvat suhtautuvan rauhallisesti tilanteeseen ja mitäpä mekään hötkyilemään. Odotellaan rauhassa, että aurinko armas kuivaisi satehen.

Joki ennen tulvaa

Sama joki saviveden pyörteissä

***********************************************************

11 kommenttia:

 1. Huikeaa miten sielläkin joka vuosi tulvii aina jossain päin. Onneksi asutte sen verran ylempänä ettei tarvitse lähteä evakkoon.
  Hirveä myrsky oli täälläkin eilen ja kolmen päivän kevään jälkeen palattiin taas sateiseen talveen. Tulvia ei tänä vuonna ole suurempia täällä ollut. Tiedä näistä luonnon katastrofeista koska iskee, joka puolella jotakin. Ja nyt maailma seuraa tarkkana radioaktiivisten pilvien liikkeitä.

  VastaaPoista
 2. kaikenlaisia luonnon oikkuja on vähän jokapuoölella armasta maapalloamme. Täällä meillä vielä lujasti lumen ympäröimänä.

  VastaaPoista
 3. Vesi ryöppyää komeasti. Onneksi asutte korkeammalla. Toivottavasti sade lakkaa ennen pitkää!

  VastaaPoista
 4. Toivottavsti jokenne tulvatilanne jo helpottuu.
  Mukavaa on seurata kevään tuloa sinne teille, näin se sitten meidänkin keväämme alkaa vähän aikaisemmin näin virtuaalisesti kun omat tienoot ovat vielä lumen alla tiukasti.

  VastaaPoista
 5. Vesi löytää aina väylänsä. Täällä aamulla pakkasta 18 astettaa eikä luvata plussaa edes päivällä, vaikka aurinko paistaa. Erilaista kevättä eri puolilla.

  VastaaPoista
 6. Kotimaassakin jokien varsilla asujat sen tietävät: harva se kevät joki tulvii jossain vaiheessa jäidenlähdön aikaan. Veden voimaa ei voi väheksyä, rauhaisilla rannoilla tai vuoren rinteillä asujakaan.

  VastaaPoista
 7. Sirokko ~
  Näyttää siltä, että luonto itkee ja raivoaa vähän joka puolella, äiti maa vapisee. Ydinsaastepilviä tuuli kuljettaa edes takaisin. Ei voi muuta kuin toivoa parasta.

  mummeli ~
  Kyllä se kevät vielä tulee sinne lumiukkojen maahankin.

  Famu ~
  Ollaankin melkein näköalapaikalla. Tänään saderyöppyjen välissä oli pieniä poutajaksoja.

  Unelma ~
  Sateen myötä kevään vihreys vain lisääntyy. Mantelipuista ovat kukat pudonneet, nyt niissä vihertävät jo lehdet.

  Liisa ~
  Onpas siellä vielä melkoiset pakkaslukemat, eikä päivänpaiste auta. Minäpä lähetän sinne + 12 asteisen, kosteahkon henkäyksen.

  Ellinoora ~
  Toiseksi jää viisainkin ihminen ja insinööri veden voimalle niin keväisellä Pohjanmaalla kuin suuressa maailmassakin.

  VastaaPoista
 8. Jäin pitkään katselemaan kuvia 'joki ennen tulvaa' ja 'tulvan jälkeen'.

  Tulva pysähdyttää ajatukset.

  Aikani mietittyäni kiidän kumpuileville vuorille. Mieleen tulee Puijon mäki mutta taitavat ne kohoumat siellä olla paljon korkeampia.

  Kuvassa ovat elementit, jotka kohottavat aina mieltäni: vesi ja kumpuileva maasto. No, nyt kuohuva vesi saisi jo hillitä menoaan. Rauhoittua. Istahdan penkille ja nuuhkin kevättä. Toivotan poutapilviä taivaalle, tulvan laantumista jokeen.

  VastaaPoista
 9. Lastu ~
  Veden pinta on jo laskenut, pahimmat pyörteet rauhoittuneet. Aurinko pilkahti pilven raosta ja keväinen iiris iloisena avasi kukkansa kohti valoa.

  VastaaPoista
 10. Mistä johtuvat nämä rajut ilmastomuutokset?
  Ikäviä asioita ainakin nuo suuret virtaavat vesimassat saavat aikaan.
  Lumia ei enää näekään, sulaneet vissiin lisäämään joen virtausta.
  Minä olen täydellisessä talvessa vielä. Tänäänkin satoi lunta niin, että iso linko kävi puhdistamassa tiet ja pihan. Lähelle metri on lunta. Totesin sen, kun putosin suksilta hankeen ja upposin ja konttasin takaisin kovalle ladulle.
  En kuitenkaan pelkää, etteikö kevät tulisi ajallaan.

  VastaaPoista
 11. aimarii ~
  Vesimassojen voima on pelottava.
  Huh, onpas siellä vielä lunta. Tuskin enää uskaltaisin lähteä hiihtämään. Voin hyvin kuvitella sen lumessa piehtaroinnin ennen ladulle pääsyä. Käy kyllä kuntojumpasta.

  VastaaPoista