maanantai 28. maaliskuuta 2011

Kukon tarina

Joan Miro - Le Coq
Ranskan kansalliseläin ja maan symboli on kukko. Naapurin Rose toi selailtavaksi nipun aikakauslehtiä. Sattuipa sieltä silmiini kukkojuttu. Sitä sitten tavasin sanakirjan kanssa ja huomasin, että se ei ollutkaan täysin kiltti tarina, mutta opettavainen kuten eläinsadut yleensäkin.

Farmari osti uuden, nuoren kukon. Hänen mielestään tilan vanha kukko ei jaksanut enää hoidella kaikkia tarhan kanoja.
Uusi kukko tepasteli kanatarhassa. Vanha kukko lähestyi sitä ”Hei sinä komea nuorukainen, kuten näet, olen lähestymässä loppuani. Silti toivon, että jättäisit minulle vielä pari kanaa".
Hämmästynyt kukonpoika vastasi: ”Aika on tehnyt sinusta jo ikälopun vanhuksen. Miten ihmeessä oletkin vielä elossa. Ei käy, nyt on minun vuoroni, otan kaikki kanat”.
Mutta vanha ovela kukko ei luovuttanut, vaan ehdotti kilpajuoksua. Joka on ensimmäisenä muurilla, saa kaikki kanat. ”Anna kuitenkin ikäni takia minulle metri etumatkaa. Ok? "
Kukonpoika, vahva ja hyväkuntoinen, katseli vanhusta, joka tuskin pysyi jaloillaan: ”OK vaari, sopii hyvin vaikka kaksi metriä”. Se oli varma, että voittaa vanhuksen helposti.
Kilpailu alkoi.
Farmari näki tilanteen. Kukot juoksivat peräkkäin. Kukkovanhus hoippui huonoilla jaloillaan edellä ja kukonpoika loikki heltta voitonvarmuutta hehkuen perässä.
Mies haki pyssyn ja ampui nuoren kukon huutaen: ”Hitto, tuo oli jo viides kukko, jonka ostin ja sekin on homo kuten neljä edellistä!”
               
                                   ****************************************************

9 kommenttia:

 1. Heh heh, mikään ei voita kokemusta!

  VastaaPoista
 2. Voihan nenä, mitkä hörönaurut sain aamutuimaan! Vois sanoa, että vanhuus ja viisaus.

  VastaaPoista
 3. Oi, ikä tuo viisautta. Ai, että naurattaa!

  VastaaPoista
 4. Aika velikulta se vanha kukko ;)

  VastaaPoista
 5. Sirokko ~
  Kokenut vanha kukko tiesi konstit.

  aimarii ~
  Nyt sait muutaman vuoden ikää lisää :)
  Turha mennä nuorukaisen vanhukselle kukkoilemaan.

  Famu ~
  Niin ja nauru pidentää ikää:)

  Ina ~
  Itsekäs kukonpoika olisi säilyttänyt henkikullan jos olisi noudattanut vanhuksen pyyntöä.

  VastaaPoista
 6. Voe mahoton sitä nuorta kukkoo, ylypeys käöp lankeemuksen eillä - tahi jälessä.

  ...jos ei elämä muuta opeta niin hiljaa kävelemään :).

  PS

  Tunnetko kokoomateoksen Suloinen Savonmaa?

  Siinä dosentti, matemaatikko Osmo Pekonen päätyy toteamaan, että savolaiset ovat Suomen ranskalaisia. Hän esittää epäilyksensä, että Savon maakuntalintu kalakukko (Gallus ostheichthys) on sutki väännös ranskalaisten Gallus gallicuksesta.


  Jos savolaiselle ihmettelee, kuinka aikaisemmat polvet ovat tulleet toimeen ilman Suloinen Savonmaa -teoksen kaltaista heimohengen nostattajaa, voi vastauksekseen saada: "Eehän ne tulleetkaan – kuollunna ovat kaekki."

  VastaaPoista
 7. Lastu ~
  Kalliankukko ja kalakukko
  - sukulaisia ovat keskenään.
  Vae on semmone teos, ilemankos on tuntuna, että jottaen tärkeetä puuttuu. Iha justiisa alakukesästä mään ehtimään tuota kirjoo.

  VastaaPoista
 8. Unelma ~
  Joskus vieraan kielen opiskelu ja omatoiminen kääntäminen on hauskaa. Mikä onnistumisen riemu amatöörikääntäjälle kun käännetty teksti osuu lukijan nauruhermoon.

  VastaaPoista