perjantai 15. tammikuuta 2010

Paluu arkeen

Järkyttäviä ovat olleet viime päivien uutiset Haitista. Mahdotonta on kuvitella sitä tuskaa ja hätää mitä siellä koetaan. Katsella vain sanattomana television lähettämiä uutisia.
Eilen illalla alkoivat taas ranskantunnit. Yksi aiheista oli tietenkin lumi ja kuinka sen kanssa oli toimeen tultu. Totesimme, että meille siitä ei juuri haittaa ollut. Auto vietti muutaman lepopäivän kuten mekin. Kyläkin näytti nukkuvan, koulu oli kiinni, loppiaisjuhla peruttu. Toki oli yksi katastrofi, tyypillinen ranskalainen. Saimme kuulla siitä vasta myöhemmin. Yöllistä lumisadetta seuranneena päivänä kylän leipomosta oli leipä loppunut aamulla kello 8.30. Tie leipomoon on niin kapea, ettei aura-auto sovi siitä menemään, joten myöskään jauhoja tuova auto ei päässyt leipomoon. Kylän leipuri leipoi sen verran patonkeja kun jauhoja varastossa riitti. Viimeisistä leipäkorin leivistä oli asiakkaiden kesken käyty varsin äänekästä riitelyä, lähes tappelua. Piakkoin eläkkeelle jäävä leipuri, iso vatsakas mustapartainen veijari oli todennut, että seuraavan kerran saatte leipää sitten kun lumet ovat sulaneet. Sitten hän laittoi suljettu-lapun oveen ja sanoi ottavansa nyt päivän ensimmäisen pastiksen. Leipomo oli kiinni kaksi päivää. Varmaan aika monen kyläläisen päivä oli pilalla ilman tuoretta leipää. Ensin piti kahlata lumessa leipomoon turhan takia, sitten takaisin kotiin tyhjin käsin. Merde alors! ( voi hitto)
Opettaja kertoi, että joulun aikaan ranskalaiset pelaavat usein korttia ajan kuluksi. Hänellä oli mukanaan Tarot-pelin kortit, joita hän esitteli ja kuvaili pelin sääntöjä. Näistä korteista osa muistutti ennustamiseen käytettäviä tarot-kortteja. Säännöt olivat niin monimutkaiset, että putosin kärryiltä heti alussa. Toinen hyvin suosittu korttipeli on Belote. Vilkaisin molempien pelien sääntöjä netistä. Ne löytyvät suomeksikin, mutta kertalukemalla en tullut yhtään viisaammaksi. Kaupungintalon yhteydessä kylän keskustassa on pieni sali, jossa viikoittain eläkeläismadamet posket hehkuen ja muutama monsieurkin istuvat korttiringissä. Vastanneeko Suomen markettien peliautomaatteihin innostuneita. Tosin täällä raha ei näytä olevan mukana peleissä.. Myös kylän baarissa, jossa leipuri usein nojailee tiskiin nautiskellen iltapäiväpastistaan, saattaa nähdä miehiä korttia pelaamassa. Baarissa voi ostaa arpoja, joiden voitot arvotaan TV:n ruudulla noin varttitunnin välein.Tarot-kortit

9 kommenttia:

 1. En ole koskaan ymmartanyt korttipeleista juuri mitaan, saati tarosta.

  VastaaPoista
 2. toinen kylähullutus on loto eli bingo. eri seurat järjestävät niitä pitkin talvea ja ihmisiä näyttää kaikkiin riittävän. esim. meikäkylässä club taurin paul ricard (Paul Ricardin nimeä kantava härkäklubi, joka kai periaatteessa järjestää kylän härkätaistelut ja course camarguaise-härkäleikit) järjestää loton, jossa ihmisiä on niin paljon, että se tapahtuu samanaikaisesti kylän kahdessa baarissa ja kylän "seurojentalolla".

  VastaaPoista
 3. Voin hyvin kuvitella leipäkatastrofin, meilläkin niitä on joskus, melkein kuolemaksi :)
  Kortinpeluu on sentään sosiaalisempi juttu kuin peliautomaatin hakkaaminen. Joskus ammoin minullekin opetettiin belotea, en muista siitä mitään, en silloinkaan kovin hyvin ymmärtänyt, sama juttu kuin 'marjapussin' kanssa Suomessa. Muuten kyllä tykkään kortinpeluusta. Tarokitkin meiltä löytyy mutta ohjeita ei, pitääkin hakea netistä.

  VastaaPoista
 4. Niin suhteellisia ovat maailman murheet: meidän hyväosaisten päivä on pilalla, kun ei saa tuoretta leipää - haitilaisilta romahti koko elämä.

  VastaaPoista
 5. Lumi on tainnut aiheuttaa ongelmia melkein koko euroopassa tänä talvena. Olisipa ylellistä, jos voisi aamulla kävellä leipomoon ja ostaa vastapaistettua leipää.

  VastaaPoista
 6. Paljon olen pelannut korttia elämäni aikana ja opettanut lapsenikin pelaamaan. Aasista ja Mustasta Maijasta se lähti eikä loppua vielä näy. Pelaaminen vaan on niin kivaa.

  Pitäisiköhän opetella vielä ennustamaankin. Nyt voisi ennustaa menneisyyttään: olikohan se sittenkään sitä elämää miksi sitä kuvittelen :) vai luulenko vain.

  VastaaPoista
 7. hpy ~ Kortinpeluu näyttää olevan tässä kylässä tärkeä seurustelumuoto. Syy, jonka merkeissä voi kokoontua yhteen.

  Airelle ~ Unohdin loton. Täälläkin vanhustenkerho Club du Troisième Age järjestää loton joka viikko. Joulun aikaan moni muukin yhdistys, mm. kylän palokunta. Joka kerta seurantalo pursuaa väenpaljoutta.

  Sirokko ~ En tiedä voiko seurapeleihin tulla samanlainen riippuvaisuus kuin näyttää olevan peliautomaatteihin, jotka saattavat aiheuttaa surullisia seuraamuksia. Aparaatti voi niellä niin omat kuin lainatutkin rahat.

  Ellinoora ~ Tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta tuo haitilaisten julma kohtalo.

  Famu ~ Täällä tuoretta leipää pidetään itsestäänselvyytenä. Sen tilapäinen puuttuminen aiheuttaa lähes katastrofin. Eipä voi kuin ihmetellä.

  Lastu ~ Menneisyyden ennustaminen korteista, sehän on kiehtovaa. Entäpä jos kortit tietävät menneisyyden. Voiko luottaa, että ne tietävät myös tulevaisuuden.

  VastaaPoista
 8. Korttien kanssa aika kyllä karkaa. Opettelin joskus ennustamaan korteista. Melko mielenkiintoista hommaa!
  Lumen tulo on aiheuttanut monin paikoin ongelmia, just siellä, missä ei niin ole varauduttu reippaisiin lumisateisiin.

  VastaaPoista
 9. aimarii ~ Ahaa, osaat tulkita korttien kertomaa. Australian sisareni opettelee myöskin lukemaan tulevaisuutta korteista, lähinnä omaksi huvikseen. Itse pelailen tietokoneen ruudulla pasianssia.
  Ainakin Suomen maisemat lumen tulo näyttää tehneen lumoavaksi satumaaksi kuvista päätellen.

  VastaaPoista